8.11. Het verkrijgen van auteursrecht

© Walter Roozendaal - www.muzemuzette.com - en Janine Slijkhuis - www.janineslijkhuis.nl - klik hier voor meer informatie

Als maker hoef je je werk niet officieel te laten registreren om je werk auteursrechtelijk te beschermen. Zodra je iets maakt, is het automatisch auteursrechtelijk beschermd. Wel moet je kunnen aantonen dat jij het werk als eerste hebt gemaakt. De simpelste manier om dat te doen is je werk in laten binden en het te laten voorzien van een datumstempel bij de belastingdienst.
Zorg dat in scripts en dergelijke duidelijk staat vermeld wie de maker(s) is (zijn) en hoe men opvoeringsrechten kan verkrijgen voor het werk.

Verdere informatie    

Bovenstaande informatie is het auteursrecht in een heel kleine notendop. De uitgever of het auteursrechtenbureau kan altijd informatie geven over wat nu precies wel en niet mag.
Meer informatie over auteursrechten is te vinden op diverse websites:

  • www.auteursrecht.nl
  • www.theaterrepertoire.nl
  • www.amateurmuziek.nl

BALK - Bond voor Amateurmuziektheater en Lichte Koormuziek

De Bond voor Opera en Operette Gezelschappen (BOOG) behartigde voorheen de belangen voor het amateurmuziektheater in Nederland. Ze zijn gefuseerd met BALK, Op hun website www.balknet.nl is meer informatie te vinden over auteursrechten voor musicals en operettes.
Als vereniging kan je lid worden van BALK. Leden kunnen gebruikmaken van diverse collectiefcontracten, die BALK voor al haar leden heeft afgesloten. Hier valt ook een collectiefcontract met Buma/Stemra onder voor concertopvoeringen.