De Melodie van de Meester

Verteller Walter Roozendaal - Muze MuzetteOp een dag liep de Meester buiten de stad. Plotseling hoorde hij een herder spelen, een prachtige melodie! Zo mooi vond de Meester de muziek, dat hij naar de herder toe stapte.
"Herder, verkoop mij jouw melodie", zei de Meester.
"Verkopen?" zei de herder verbaasd. "Hoe zou ik een melodie verkopen?"
Veel Joodse vertellingen herbergen een kleine wijsheid of humoristische gebeurtenis. Samen met de oosters getinte melancholieke klezmerklanken zijn het soms meer sfeertekeningen dan verhalen. Ondertussen spreken ze zich krachtig uit over actuele thema's. Met een keur aan Joodse verhalen.

Vst-Leeftijd

Voor volwassenen, of als familieprogramma vanaf 8 jaar

Vst-Ondertitel

Een keur aan Joodse verhalen - met klezmermuziek!

Vst-Gewicht

15

De legende van de Ba'alsjem

Verteller Walter Roozendaal - Muze MuzetteRond 1700 werd Israël, zoon van Eliëser geboren. Hij was leidsman van het Oost-Europese Chassidisme, in benarde tijden een leer van optimisme, vreugde en overgave in zang, dans en gebed.
Zijn leerlingen gaven hem de eretitel Ba’alsjem Tov, Meester van de Goede Naam. Omdat zij wisten dat zijn wijsheid dieper ging dan de kennis van de onnoembare naam van God. Over zijn leven gaan vele verhalen: inspirerend, wijs en wonderbaarlijk. En hoe wonderbaarlijk ook: ze raken ons vandaag nog even diep als bijna drie eeuwen geleden.
De Groningse graficus Werkman maakte tussen 1941 en 1943 bij “Die Legende des Baalsjem” van Martin Buber prenten. Hij deed dat met vrienden, onder wie ds. Henkels, schipper van De Blauwe Schuit. In oorlogstijd was dat een verzetsdaad.
Walter Roozendaal vertelt een tiental van deze bijzondere verhalen bij de prenten van Werkman. En wisselt de vertellingen af met Oost-Europees geïnspireerde Klezmermuziek. Prenten en muziek scheppen samen de intieme sfeer waarin de verhalen opnieuw tot leven komen.

Vst-Leeftijd

Voor volwassenen en jong-volwassenen

Vst-Ondertitel

Joodse mystiek naar Martin Buber, met de beroemde druksels van Werkman

Vst-Gewicht

20

Toen Schlemiel naar Warschau ging

Verteller Walter Roozendaal - Muze MuzetteOoit gehoord van het Jiddische dorpje Chelm? Dat is een heel dorp vol dwazen en zotten! En de allerzotste is Schlemiel, getrouwd met Mevrouw Schlemiel en in het bezit van zes kleine Schlemieltjes. Het is dat het geluk ook met de dommen kan zijn...
Walter Roozendaal maakt een keus uit Chelm-verhalen, omlijst met Klezmerklanken.

Dit programma speelt Walter Roozendaal solo. Maar er is ook een concertversie, samen met de The Klezmer Society (v/h de Shtetl Band Amsterdam).

U kunt hier de bijbehorende lesbrief downloaden, met daarbij ook een handleiding voor de leerkracht.

 

Vst-Leeftijd

Familievoorstelling vanaf 7 jaar, basisscholen groep 5 t/m 8, ook voor volwassenen

Vst-Ondertitel

Jiddische verhalen, naar Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer

Vst-Gewicht

25

Zlateh de geit

Verteller Walter Roozendaal - Muze MuzetteAaron is een flinke jongen. Ook als hij, midden in de winter, zijn eigen geitje Zlateh ver weg in het dal beneden naar het dorp moet brengen om te verkopen. Een enorme sneeuwstorm steekt op, maar ze weten zich in een hooiberg te redden. Drie dagen en nachten moeten ze daar blijven.
Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer herinnerde zich dit liefdevolle verhaal uit zijn jeugd, lang geleden... Met Oost-Europees-Joodse melodieën.

Walter vult deze vertelling met andere verhalen - en daarom kan deze voorstelling aan uiteenlopende leeftijden aangepast worden, van kleuters tot oudere schoolkinderen tot volwassenen en ouderen. Een ontroerend winters verhaal, ook eventueel geschikt voor de kerst.

Vst-Leeftijd

Alle leeftijden

Vst-Ondertitel

Een winterse raamvertelling

Vst-Gewicht

35

Platte Thijs en meer van zuks

Verteller Walter Roozendaal - Muze MuzetteIn het West-Friesch Museum kan het je overkomen, dat je oog in oog staat met de beeltenis van Platte Thijs! Walter Roozendaal kiest uit een staalkaart van Noordhollandse streekverhalen, met oude dansen, gedichten en kermisliederen.

Vst-Leeftijd

Familievoorstelling vanaf 7 jaar; basisscholen groep 5 t/m 8, of volwassenen

Vst-Ondertitel

Noord-Hollandse streekverhalen

Vst-Gewicht

40