1. De mantel van de expert

vertelles en les dramatische vorming © Walter Roozendaal - www.muzemuzette.com - klik hier voor meer informatie

Dit is één van de pedagogische uitgangspunten bij dramacomposities. Met de mantel van de expert bedoelen we, dat we vertrouwen op de kennis, ervaring en het begrip dat kinderen eigenlijk al lang hebben. We geven ze de gelegenheid om expert te zijn, we gunnen ze die rol: ze mogen de mantel van de expert aantrekken.

Bijvoorbeeld: in een verhaal klopt iemand aan bij een oud eenzaam huisje diep in het bos. De deur gaat krakend open, en daar staat een oud vrouwtje... De verteller vraagt: ‘Hoe denken jullie dat dat vrouwtje er uit ziet?’ En binnen de kortste keren hebben we het beeld van een heks. En hebben we het voorstellingsvermogen van de kinderen gemobiliseerd: samen creëert de klas het beeld. Dat kan het Disney-cliché van de heks van Sneeuwwitje zijn, maar laat je vooral ook verrassen door de fantastische ingevingen van kinderen.

De mantel van de expert kan in allerlei werkvormen tevoorschijn komen, zoals:

  • een gesprek,
  • manieren om gedachten of beelden te inventariseren: lijsten, werken met geeltjes, associatiespinnen, ...,
  • (groeps)tekeningen,
  • in de klas de plattegrond van het verhaal uitzetten: het laboratorium van de uitvinder, het kasteel, de stad met huizen voor alle bewoners (=de kinderen), ... bijvoorbeeld door met tafels te bouwen, of met schilderstape de plattegrond op de vloer te af te plakken.
  • een concreet voorbeeld is de ‘tunnel van de gedachten’ in hoofdstuk 4.

Mantel van de expert is een werkwijze, die door de Engelse dramadocente Dorothy Heathcote is ontwikkeld.