Quantcast

Het Ezeltje van Grimm is nog altijd één van mijn liefste verhalen.

Walter Roozendaal
072 - 561 9011
06 - 3813 9358
mailen? klik hier
download flyers:
.voorstellingen
.podiumpresentatie
.onderwijs
.dramaprojectenPO


Walter op LinkedIn

Walter Roozendaal - Foto Hartenberg

Wie ben ik?

Muze Muzette is Walter Roozendaal, die niet alleen als solo-acteur samen met zijn accordeon vertelt, maar ook regisseur is van muziektheater en educatieve concerten o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is dramadocent aan de Noord-Hollandse Pabo's van Inholland. Hij geeft workshops en regie aan theatergroepen, koren, vertellers, musici, gemeenteambtenaren en leraren, en is een ervaren onderwijsbegeleider.

Tot de 80'er jaren was Walter actief als docent werelddans en muzikaal leider van folkloristische ensembles. Hij speelt vooral volksmuziek van de Balkan en Israël.
Klezmertrio Di Grine Medine: Nora Hartsuijker (viool, blokfluit), Joke Damen (klarinet, slagwerk), Walter Roozendaal (accordeon en vertellingen)Toen Musicians Without Borders werd opgericht trad hij voor het eerst sinds lange tijd weer als accordeonist naar buiten. Hij speelde op hun benefietconcert en werkte met Kosovaarse kinderen in twee Nederlandse vluchtelingencentra. Tegelijkertijd ging hij bij zijn muziek vertellen - en Muze Muzette was geboren.

Verhalen die passen bij Walters volksmuziek - èn muziek die een rol speelt in zijn verhalen: dat lag toen voor de hand! Muziek is dan niet alleen een mooie afwisseling, maar ook een verdieping van de beleving en concentratie van publiek van alle leeftijden.

Walter speelt in zijn eigen klezmertrio Di Grine Medine. Daarnaast treedt hij ook op met andere muzikanten, zoals de Shtetl Band Amsterdam, het Jugendstiltrio en Geert Hoes.

Biografie

Walter Roozendaal begon zijn loopbaan als volksdansende en volksmuziek spelende onderwijzer. Hij was een aantal jaren hoofddocent aan de kaderopleidingen voor werelddans.
Ondertussen volgde hij de dagopleiding aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht, en werd theaterdocent en regisseur.
Zijn afstudeerscriptie ging over de expressieve en creatieve aspecten van volksdans. Deze werd uitgegegeven door de Stichting Nevofoon onder de titel “Volksdansen, een uitingsvorm".

Als dramadocent werkte hij op MBO-scholen, maar kwam ook al snel  terecht in de begeleiding van het onderwijs. Eerst bij de Onderwijs Begeleidings Dienst West-Friesland, later als projectdocent voor de centra voor de kunsten in Hoorn, Den Helder (waar hij anderhalf jaar directeur was van het Expressiecentrum), Alkmaar en Castricum. Tenslotte werd hij theaterconsulent bij ‘T Platform (Steunpunt Kunsteducatie Midden-Kennemerland). Meer dan dertig jaar adviseerde en begeleidde hij scholen, en programmeerde hij kunstmenu's en jeugdtheaterprogramma's. Voor de Academy van Hogeschool INHOLLAND was hij docent aan de opleiding Vakspecialist Drama.

Van 2008 tot 2014 werkte Walter Roozendaal aan de Noord-Hollandse Pabo's van Inholland als Docent Drama en Coördinator Studie Loopbaan Begeleiding.

Shtetl Band Amsterdam met Walter Roozendaal in de Portugese Synagoge te Amsterdam met 'Toen Schlemiel naar Warschau ging' 15 juni 2009, met Bert Vos (viool), Iefke Wang (viool/altviool), Michiel Ockeloen (accordeon - Michiel maakt inmiddels geen deel meer uit van de band), Gregor Schaefer (bassetl) en Roberto Haliffi (slagwerk)Ondertussen volgde hij verschillende nascholingen, o.a. de Applicatiecursus van het Nederlands Mime Centrum, vier jaar een intensieve scholing bij regisseur Arend Hauer, de opleiding “De Kunst van het Adviseren” van de HSA-groep en de bevoegdheid als opleider van Interne Cultuur Coördinatoren van basisscholen en culturele instellingen.

Sinds 1983 werkt hij aan het Conservatorium van Amsterdam (v/h het Hilversums Conservatorium), waar hij drama- en bewegingslessen aan de Opleiding Docent Muziek geeft, schoolconcerten en educatieve muziektheatervoorstellingen regisseert, voordrachtslessen aan zangers geeft en modules presentatievaardigheden voor musici ontwikkelde.

Hij geeft workshops aan vertellers, o.a. aan De Vertelacademie. Voor Stichting De Kunst in Alkmaar (voormalig provinciaal steunpunt voor de amateurkunst) en de Bond voor Zangkoren in Noord-Holland begeleidt hij vele zangkoren; voor De Kunst en de BOOG (Bond voor het Amateurmuziektheater) leidde hij regisseurs van jeugdmuziektheatergezelschappen op.
Dit resulteerde in de publicatie van zijn Handboek Podiumpresentatie en een syllabus over de productie van jeugdmusicals.
Als trainer presentatievaardigheden werkt hij ook voor andere instellingen, zoals bedrijven en gemeentes.

Walter regisseerde daarnaast een flink aantal producties bij toneelverenigingen (o.a. Spot ‘70 in Warmenhuizen en een eigen jongerengroep), muziektheatergroepen en korenmanifestaties. Gevolgd door regies bij professionele gezelschappen, zoals Theater Kapstok en producent M'Art.

Sinds 1998 treedt hij als verteller met zijn accordeon op voor verteltheaters, bibliotheken, scholen en andere instellingen. Hij speelde o.a. bijna 8 jaar via het toonaangevende impresariaat Theaterbureau Het Verteltheater in Utrecht. Voor Impresariaat Uit De Kunst speelt hij schoolvoorstellingen.