Quantcast

Het Ezeltje van Grimm is nog altijd één van mijn liefste verhalen.

Walter Roozendaal
072 - 561 9011
06 - 3813 9358
mailen? klik hier
download flyers:
.voorstellingen
.podiumpresentatie
.onderwijs
.dramaprojectenPO


Walter op LinkedIn

Walter Roozendaal - Foto Hartenberg

Voorstellingen

Wonderlijke verhalen met wonderlijke melodieën: Walter Roozendaal speelt ze en de accordeon vertelt ze mee. Baba Jaga en haar duistere praktijken, het Ezeltje dat zo graag muziek maakt of de Slimme Dochter die raadsels oplost --- sprookjesfiguren komen tot leven, terwijl verhaal en muziek uitnodigen tot ademloos meeluisteren!

Alle voorstellingen zijn geschikt voor scholen, maar ook voor bibliotheken, familievoorstellingen, volwassenen en ouderen. En op verzoek is ook een verhaal op maat mogelijk.
Een greep uit een groeiende lijst (download ook de flyer!):

Foto: Menno Hartenberg

NIEUW: VERHALEN VAN DE TWEELINGBROERS
Naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt, uitgegeven door uitgeverij Leopold. Over Laurenzo en Jiacomo, die ieder meester in een vak werden: edelsmid en meesterdief. Mooie dingen maken of avontuur? In een wereld van boogschieten, paardrijden en fonkelende zilveren bekers spelen tegengestelde belangen en broederliefde hun rol. Van zonnige stad naar mistige hoogvlakte, van het spel van de liefde naar eenzame duistere kerkers, en wie is dan wie? Als argeloze toeschouwer weet je nooit met welke van de twee gezichten je te maken hebt...
De verhalen spelen zich af in een niet helemaal te duiden tijd, en zijn vol motieven uit legendes, mythen en sages. Kenmerkend voor Tonke Dragt — prachtig materiaal voor een verteller en wereldmuzikant!

Familie- of schoolvoorstelling vanaf 8 jaar.

Download hier het lesmateriaal.

Het Ezeltje & Baba Jaga
Twee klassiekers, voor kinderen en volwassenen vanaf 4 jaar. Over het Ezeltje, dat zo graag muziek maakte, en met zijn instrument de wereld rondtrekt. Met muziek uit vele landen.
En het verhaal van Prins Danilo, die zo graag wil trouwen. In dit oer-Russische verhaal speelt de heks Baba Jaga een hoofdrol. En reken maar: dat is niet zo'n gewone heks zoals wij hier kennen. Alleen al haar hutje op kippenpoten: hoe laat je dat stoppen met hippen zodat je naar binnen kan? Daar is moed voor nodig, véél moed. Alleen dan heb je misschien een kans om aan Baba Jaga te ontsnappen. Een spannende vertelling met Russische dansmuziek.

Foto: Menno HartenbergToen Schlemiel naar Warschau ging
Ooit gehoord van het Jiddische dorpje Chelm? Dat is een heel dorp vol dwazen en zotten! En de allerzotste is Schlemiel, getrouwd met Mevrouw Schlemiel en in het bezit van zes kleine Schlemieltjes. Het is dat het geluk ook met de dommen kan zijn... Walter Roozendaal maakt een keus uit Chelm-verhalen, omlijst met Klezmerklanken. Voor kinderen en volwassenen vanaf 8 jaar.
Dit programma speelt Walter Roozendaal solo. Maar er is ook een concertversie, samen met de Shtetl Band Amsterdam.

De slimme dochter
Een landheer is dol op slimheid. Tot hij in de dochter van een boer zijn gelijke ontmoet. Ze trouwen, maar leven ze daarna ook slim en gelukkig? Een verhaal met zeven raadsels, waar kinderen en volwassenen vanaf 7 jaar van mogen genieten.

Foto: Menno HartenbergZlateh de geit
Aaron is een flinke jongen. Ook als hij, midden in de winter, zijn eigen geitje Zlateh ver weg in het dal beneden naar het dorp moet brengen om te verkopen. Een enorme sneeuwstorm steekt op, maar ze weten zich in een hooiberg te redden. Drie dagen en nachten moeten ze daar blijven. Nobelprijswinnaar Singer herinnerde zich dit liefdevolle verhaal uit zijn jeugd, lang geleden... Met Oost-Europees-Joodse melodieën. De vertelling kan aan uiteenlopende leeftijden aangepast worden, van kleuters tot oudere schoolkinderen en volwassenen.

De legende van de Ba'alsjem
Rond 1700 werd Israël, zoon van Eliëser geboren. Hij was leidsman van het Oost-Europese Chassidisme, in benarde tijden een leer van optimisme, vreugde en overgave in zang, dans en gebed.
Foto: Menno HartenbergZijn leerlingen gaven hem de eretitel Ba’alsjem Tov, Meester van de Goede Naam. Omdat zij wisten dat zijn wijsheid dieper ging dan de kennis van de onnoembare naam van God. Over zijn leven gaan vele verhalen: inspirerend, wijs en wonderbaarlijk. En hoe wonderbaarlijk ook: ze raken ons vandaag nog even diep als bijna drie eeuwen geleden.
De Groningse graficus Werkman maakte tussen 1941 en 1943 bij “Die Legende des Baalsjem” van Martin Buber prenten. Hij deed dat met vrienden, onder wie ds. Henkels, schipper van De Blauwe Schuit. In oorlogstijd was dat een verzetsdaad.
Walter Roozendaal vertelt twaalf van deze bijzondere verhalen bij de prenten van Werkman. En wisselt de vertellingen af met Oost-Europees geïnspireerde Klezmermuziek. Prenten en muziek scheppen samen de intieme sfeer waarin de verhalen opnieuw tot leven komen.

Voor volwassenen en jong-volwassenen.
Dit jaar is het Werkman-jaar 2015! Zie www.werkman2015.nl

Foto: Menno HartenbergSint en het kind van de Noordenwind
In de bittere winterkou raast de Noordenwind over de wereld. Tot hij plotseling, eenzaam in de sneeuw, een kindje vindt. Maar wat moet een razende Noordenwind met een vondelingetje? Meenemen naar het paleis van Koning Winter? Nee, daar is het alleen maar ijzig koud. Hoe vindt hij een plek, waar het echt goed is voor kinderen?
Een oud Sinterklaasverhaal, voor alle leeftijden.

De melodie van de Meester
Foto: Menno HartenbergOp een dag liep de Meester buiten de stad. Plotseling hoorde hij een herder spelen, een prachtige melodie! Zo mooi vond de Meester de muziek, dat hij naar de herder toe stapte. "Herder, verkoop mij jouw melodie", zei de Meester. "Verkopen?" zei de herder verbaasd. "Hoe zou ik een melodie verkopen?"
Veel Joodse vertellingen herbergen een kleine wijsheid of humoristische gebeurtenis. Samen met de oosters getinte melancholieke klezmerklanken zijn het soms meer sfeertekeningen dan verhalen. Ondertussen spreken ze zich krachtig uit over actuele thema's. Voor volwassenen, of als familieprogramma vanaf 8 jaar. Met een keur aan Joodse verhalen.

Van Platte Thijs en meer van zuks
In het West-Friesch Museum kan het je overkomen, dat je oog in oog staat met de beeltenis van Platte Thijs! Walter Roozendaal kiest uit een staalkaart van Noordhollandse streekverhalen. Voor volwassenen, of als familieprogramma/schoolvoorstelling vanaf 7 jaar.

Walter Roozendaal vormt samen met Nora Hartsuijker (viool, blokfluit) en Joke Damen (klarinet, slagwerk) het Klezmertrio Di Grine Medine. Bij een aantal voorstellingen kan het trio in zijn geheel meekomen.
Daarnaast treedt Walter op als gastverteller bij de Shtetl Band Amsterdam, en speelt hij de voorstelling "Toen Schlemiel naar Warschau ging" niet alleen als solovoorstelling, maar ook samen met deze schitterende klezmerband.
Bij het Jugenstil Trio vertelt hij de Geschiedenis van de Soldaat (L’Histoire du Soldat van Stravinski)
.