Quantcast

Het Ezeltje van Grimm is nog altijd één van mijn liefste verhalen.

Walter Roozendaal
072 - 561 9011
06 - 3813 9358
mailen? klik hier
download flyers:
.voorstellingen
.podiumpresentatie
.onderwijs
.dramaprojectenPO


Walter op LinkedIn

Walter Roozendaal - Foto Hartenberg

Voor musici en koren

Doelgroep: iedereen die voor publiek “optreedt”, zoals musici, koren, zangers en vertellers.

Voor het Conservatorium van Amsterdam ontwierp Walter Roozendaal een module podiumpresentatie voor musici. En in opdracht van de Bond van Zangkoren in Noord-Holland en Stichting de Kunst een serie workshops voor koren en hun dirigenten.
Inmiddels hebben vele generaties klassieke musici en meer dan 150 koren de workshops gevolgd. Van individuele studenten tot ensembles tot klassen tot koren tot symposia voor dirigenten en bestuursleden van koren.

De centrale vraag is: hoe publiek zich voor een concert opent en meeleeft. En hoe je dat als muzikant, dirigent of koor maximaal kan intensiveren. Daarvoor zijn nodig:

Walter Roozendaal1. Een goede uitgangshouding met een heldere en het publiek openende uitstraling:
Hiervoor ontwikkelde Walter Roozendaal drie verrassend eenvoudige oefeningen. Immers: muzikanten willen muziek maken. Oplossingen moeten eenvoudig en haalbaar zijn, de muziek versterken, en niet dwars zitten.
Daarbij geeft hij ook houvasten, om op ieder gewenst moment die uitstraling opnieuw op te roepen. Ook midden onder een optreden voor kijkers en luisteraars.

2. Een zorgvuldige èn spontane omgang met het publiek, ook naast de muziek:
Publiek leeft met je mee van de eerste tot de laatste stap die je op het podium zet. Zoals bij het opkomen en afgaan, opstellen, omgaan met bladmuziek, applaus beheren en het publiek bedanken - al die momenten vragen ook om aandacht. Net als het musiceren zelf zijn ze de moeite waard om in een repetitie op te nemen.

3. Zeggingskracht in klank èn uitstraling:
Hoe geef je leven, echtheid en persoonlijke zeggingskracht aan je optreden?
Walter Roozendaal heeft daar heldere vuistregels voor, gebaseerd op het vak Elementair Toneel. Eigenlijk zijn die heel eenvoudig! Zien wanneer ze gebruikt kunnen worden is de kunst. Inhoudsvol zingen betekent dan, dat de betekenis van een lied in klank èn volledige uitstraling tot zijn recht kan komen. Voor musici gaat het om aankondigingen, die het publiek openen voor wat daarna komt.

NB. Is uw koor lid van de Bond van Zangkoren in Noord-Holland? Dan kunt u bij de Bond een workshopserie van drie sessies aanvragen. De Bond betaalt ieder jaar voor een aantal koren deze sessies.
In België kan een koor een workshop aanvragen bij Koor&Stem. Het koor hoeft bij toekenning dan alleen de reiskosten te betalen.

Walter Roozendaal is niet alleen een ervaren workshopleider - ook voor een individuele coaching of regie bent u welkom.
Download ook de flyer!