Dramacompositie

Dramacomposities zijn lessen waarin, onder een door de leerkracht te vertellen verhaal, allerlei spelvormen worden ingelast. Bijvoorbeeld om een aspect van het verhaal dieper te ervaren, of beter te begrijpen. Dat is pure winst voor de beleving en het begrip van het verhaal, en een fantastische gelegenheid om drama toe te passen.
Onderstaande boeken zijn misschien niet direct een methode voor in de klas, maar wel een vorm van methodisch werken met drama.

Lees ook de Minigids: Dramacompositie. Een overzicht van werk- en spelvormen met de vraag, wat daar de kracht van is. Want dan kan je ze gericht gebruiken.

 

Boeken over dramacomposities

  • Rolf Deen/Fred Houtzager: Een geschenk van de woestijn, verhalen voor 1001 kinderen. Uitg. Echelon, Amsterdam 1995. ISBN: 90-72998-14-6.
    Een overvloed aan verhalen, helaas meestal korter samengevat, maar wel met honderden suggesties voor spelmomenten. Inspirerend.
  • Fred Houtzager, Ria Frowijn: Drama componeren meester, Werkboek drama voor de leraar primair onderwijs. Uitg. Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO).
    Leerboek voor de Pabo's: een methode om deze werkwijze van de grond af te leren toepassen --- en daarmee ook een solide basis voor dramatische vorming te leggen.